Потребител:  Парола:       Помни ме  

   

Анкета


Регистрирахте ли си кучето?Да

Няма да го регистрирам

НеПубликувана от redaktor
гласувания: 47
Предишни анкети

Последни коментари

bullet [новини] Коте зазидано в стена оживя след 13 дни в Русе
Публикувано от irina на 18 май : 17:41
Мили ХОРА, приемете моите най-сърдечни поздрави за [още ...]

bullet [новини] Почина най-старият обитател на приюта в Шумен
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:02
” “What do you think ” He nodded frankly to the ca [още ...]

bullet [новини] Отново промени в Наказателния кодекс?
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:01
ave in a hurry." ~ By the time I got my clothes on [още ...]

bullet [новини] Спрете боя с кучета
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:00
ll went about jarring and labeling all that honey. [още ...]

bullet [новини] Зоообектив: моето котенце ...
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:00
d UT Arlington students react * Spaniolo: Coll [още ...]

bullet [новини] Моля ви деца, всеки да си знае реда!
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:58
Tilting his head at a skeptical angle " he asks [още ...]

bullet [новини] Птиче залепнало за асфалт спасиха в Русе
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:57
women. Original Ray Ban Aviator for men also inclu [още ...]

bullet [новини] Вързаха ме да чакам, като куче!
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:57
of designer goods and hard copies of jacked movies [още ...]

bullet [новини] Доберманче пребивано с камъни си търси дом
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:56
in the process good players kept transferring to [още ...]

bullet [новини] Да имаш дом, какво друго ти трябва?
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:55
e snow. Angus looked upward at me and shook his he [още ...]

Онлайн

Гости: 4
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 140, най-новият: teodordimov5

Как да помогнем на малките гларусчета?

glarusi_logo.jpgОт няколко седмици наблюдаваме, как малки гларусчета или жълтокраки чайки (Larus cachinans, доскоро подвид на сребристата чайка -L.argentatus cachinans), неправилно наричана сребриста чайка (Larus argentatus), се скитат в градската градина на Русе търсейки храна и вода. Птиците са изпаднали от гнездата си докато са правили опити да се учат да летят. Често тези уроци са фатални за някои от тях и пернатите остават завинаги осакатени с изпочупени криле и крака  и се нуждаят от помощ. „Сдружение за защита правата на животните” поде инициатива и от няколко дни помага на малките гларусчета пред сградата на Община Русе, като ги храни с безсолна риба. Акцията ще продължи и през следващите 10-на дни, докато се научат да летят и се изхранват сами. Ранените птици, които не могат да се адаптират, ще бъдат предадени на специалисти за оказване на първа помощ.  

glarusi_logo1.jpgМного често през пролетта и лятото се случва да наблюдаваме малка птичка, паднала на земята или подскачащи наоколо без родителите й да са видимо наблизо. Родителите най-вероятно събират храна или пък я наблюдават някъде отблизо. Най-популярните птици, които живеят в парковете и градините около нас, отглеждат малките си докато им пораснат перца, но много често това не означава, че са готови да летят. Понякога те прекарват няколко дни на земята докато крилцата им заякнат и са напълно готови за полет. 
 

Гларусите са моногамни птици. Гнездят веднъж годишно по покривите на сградите или на скали в близост до морето, през април - юни, когато е размножителния им период. Двамата родители избират заедно мястото за гнездене, а гнездото правят от клони и трева. Женската снася до 3 яйца, сиво-синкави с тъмносиви и тъмнокафяви петна. Мътенето продължава около 30 дни, като в него вземат участие и двамата родители. Когато се излюпят, малките са бежови на черни петна и тежат не повече от 75гр. Родителите хранят малките с риба, която повръщат полусмляна в човката на малките или на земята. Първите опити да полетят, малките гларусчета правят на 40-45 ден, а стават напълно независими след 4-5 месеца. Достигат полова зрялост след 4 години и тогава добиват изцяло оперението на възрастен. През есента цялото семейство напуска гнездото и скита по крайбрежието, а по някога и десетки километри навътре в сушата.
 

glarusi_logo3.jpgГларусите не вредят никому и са напълно нормален елемент на дунавската орнитофауна. Хранят се с морски безгръбначни, риби, насекоми, други морски птици и техните яйца и мъртви животни. Когато открият пасажи от риба се събират на ята от няколко десетки екземпляра. През лятото основната им храна е рибата и в по-редки случай лалугери, полевки, водни плъхове и други дребни бозайници. През зимата, поради липсата на риба, основното им препитание са останките от храна, които хората им дават или сами са открили в кофите за боклук. Нехайното отношение към боклуците и сметищата е довело до увеличаване броя на тези птици. Специалистите препоръчват да се редуцира достъпа им и до хранителни отпадъци, защото гларусите са там, където има много хранителен отпадък...не там където има други птици, чиито яйца да ядат...  Защото иначе дори да има хайка за гларуси, ако не се прекъсне източникът им на препитание, тяхната популация НЯМА да се редуцира.
 Това е и основната причина гларусите да увеличават броя си по поречието на Дунав, особено в градските райони... Всичките колониални чайкови и рибаркови птици, гнездящи по островите на р.Дунав са защитени по ЗБР, включително и сребристата чайка и отстрелът им подлежи на наказание. РИОСВ е контролният орган за това. Гларусите имат положително значение за околната среда, изяждайки мъртви животни.

glarusi_logo2.jpgКакво да направим, ако птичката е в опасност?

Ако птичката е паднала на оживен път или на друго опасно място, логично е да я преместим на безопасно място. То обаче трябва да е максимално близо, за да могат родителите й да я намерят.Преместването не води до изоставяне на малкото от родителите. Птиците нямат толкова изострено обоняние като бозайниците.Току-що оперените птички трябва да бъдат оставени на грижите на родителите им. Преместването на малка птичка от естествената й среда води до намаляване на нейните шансове за оцеляване и би трябвало да се прилага само в краен случай. 

Можем ли да я поставим обратно в гнездото?
Ако малкото е още без пера, а с пухкава перушинка и очевидно е паднало неволно от гнездото, то може да бъде върнато обратно. В случай, че това не може да бъде направено, птичката зависи изцяло от състраданието на хората и трябва да бъде поверена на грижите на експерти. 
За съжаление „Сдружение за защита правата на животните”  няма условия да лекува болни, ранени или осиротели птици. За да получите помощ за такива птици, моля обърнете се към РИОСВ или Спасителен център за диви животни, Стара Загора. 


----------------

 неделя 21 юни 2009 - 10:16:42 | redaktor
| изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина

Google +

Намерете ни във Facebook

ДАТА / ЧАСОВНИК

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Няма предстоящи събития

RSS Feeds

Our news can be syndicated by using these rss feeds.
rss1.0
rss2.0
rdf

АБОНАТИ

 

ПАРТНЬОРИ


zoomania_logo.gif

iwns.jpg

panda.jpg


ban_center.gif

satellite.gif
baner_smith.jpg

dog.bg.jpg

bannerbezdom130x130.gif

Февруари 2020

Няма събития за този месец.

ПВСЧПСН

12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Новини 2020

ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
 

broiach Google