Потребител:  Парола:       Помни ме  

   

Анкета


Регистрирахте ли си кучето?Да

Няма да го регистрирам

НеПубликувана от redaktor
гласувания: 58
Предишни анкети

Последни коментари

bullet [новини] Коте зазидано в стена оживя след 13 дни в Русе
Публикувано от irina на 18 май : 17:41
Мили ХОРА, приемете моите най-сърдечни поздрави за [още ...]

bullet [новини] Почина най-старият обитател на приюта в Шумен
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:02
” “What do you think ” He nodded frankly to the ca [още ...]

bullet [новини] Отново промени в Наказателния кодекс?
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:01
ave in a hurry." ~ By the time I got my clothes on [още ...]

bullet [новини] Спрете боя с кучета
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:00
ll went about jarring and labeling all that honey. [още ...]

bullet [новини] Зоообектив: моето котенце ...
Публикувано от Andrew на 21 дек : 10:00
d UT Arlington students react * Spaniolo: College [още ...]

bullet [новини] Моля ви деца, всеки да си знае реда!
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:58
Tilting his head at a skeptical angle " he asks. [още ...]

bullet [новини] Птиче залепнало за асфалт спасиха в Русе
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:57
women. Original Ray Ban Aviator for men also inclu [още ...]

bullet [новини] Вързаха ме да чакам, като куче!
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:57
of designer goods and hard copies of jacked movies [още ...]

bullet [новини] Доберманче пребивано с камъни си търси дом
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:56
in the process good players kept transferring to s [още ...]

bullet [новини] Да имаш дом, какво друго ти трябва?
Публикувано от Andrew на 21 дек : 09:55
e snow. Angus looked upward at me and shook his he [още ...]

Онлайн

Гости: 9
Регистрирани: 0
На тази странница: 2
Регистрирани: 140, най-новият: teodordimov5

МОСВ: Русенските мечки заминават за Добрич

Усилията за подобряване условията на живот на мечките в Лесопарка дадоха резултат! По сигнал до компетентните власти, подаден от нас през май 2009 г., беше извършена проверка от експерти. Резултатът от проверката бе оповестен от РИОСВ с официално писмо. В документа се казваше, че предстои предаването на мечките за отглеждане в лицензиран зоопарк или спасителен център до изграждането на специално обособено помещение само за кафявите мечки. В писмото не става ясно обаче кога ще се случи това, тъй като никоя от отговорните институции не се ангажира със срок.

Условията, при които се отглеждат мечетата не отговарят на изискванията определени с Наредба №6 за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини. В Лесопарк „Липник” са извършвани няколко проверки от РИОСВ-Русе, като са направени предписания до осигуряването на подходящи условия в съществуващия зоокът до с. Николово, мечките да бъдат настанени в зоопарк или спасителен център, отговарящ на изискванията на законодателството. По тази причина Община Русе потърси възможности за безвъзмездното настаняване на двете млади мечки – женска и мъжка на подходящо за целта място.

Във връзка с писмо №04-04-31/20.08.2013 г. от кмета на Община Русе за оказване на съдействие за настаняване на русенските мечки в лицензиран зоопарк от МОСВ ни информираха, че са осигурили и организирали преместването на животните. Документа има уведомителен характер, но тъй като зоокъта не отговаря на законовите изисквания, ще стане със задължителен, ако своевременно мечките не бъдат преместени. Настаняването ще е временно, като до построяването на нов зоокът в русенския Лесопарк, защитените видове ще бъдат отглеждани в „Центъра за защита на природата и животните” – Добрич. Преместването ще се осъществи в периода март-май 2014 г. със съдействието на Фондация „Четири лапи”, като разходите по транспортирането, обгрижването и изхранването за петгодишен период се поемат от неправителствената организация.

Експертите от Фондация "Четири лапи" на 12 февруари отново посетиха мечките и лично се увериха за начина и условията при отглеждането им. Управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Димитров сподели опита си и разкри, че при неподходящи условия е нормално мечоците да не заспят зимен сън. При направен медицински преглед и на двете мечета се оказа, че Бойка има един счупен кучешки зъб, а Станди цели два. При нужда, след време, ще бъде направена и нужната интервенция за отстраняване на повредените им зъби. Специалисти от Германия ще посетят Русе, за да се окаже спешна медицинска помощ.

Вече години продължава кореспонденцията водена между държавната и областната администрация и започнала още при управлението на тогавашния кмет на Русе Божидар Йотов. За да се реализира проекта за нов зоокът е трябвало да бъде направена замяна на гори от държавния горски фонд с общински. Затова даването на разрешение за строителството на горския терен е приоритет на областната и държавната администрация.
По информация, предоставена от Община Русе на пресконференция, състояла се на 10.05.2008 г., Общината е изготвила идеен проект за изграждане на специално обособено помещение само за кафявите мечки и има желание и готовност за практическата му реализация.

Около 150 хиляди лева е щяло да струва изграждането на нов зоокът според оценките на арх. Цвети Русинов, направил проекта. След евентуалната негова реализация Бойка и Станди са щели да се сдобият с подземни помещения с 4 пещери, открита паркова среда и малко езеро. Сега клетката, която обитават е с размери 63 м2 (7х9 м), като в нея не се включва отделната хралупа (с площ около 5 м).

Още през 2006 година Камен Каменаров, управител на „Паркстрой“, които до ден днешен се грижат за мечките, защитава тезата, че на животните им е необходим нов дом. През почивните дни е пълно с деца и родители, дошли да се порадват на Бойка и Станди, но те съвсем не изглеждат щастливи. Гледачите от общинско предприятие „Паркстрой“ правят всичко, каквото зависи от тях – мечките са здрави, нахранени, почистено е, получават и внимание.

Разходите по лечението на животните поема Пламен Здравков, собственик на русенската верига магазини „Пацони“. Той вече е поел и част от издръжката на животните, на които редовно изпраща храна, плодове, мед и други деликатеси.

http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.284.11

http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.285.11

http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.280.11


 неделя 23 февруари 2014 - 20:31:43 | redaktor
| изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина

Google +

Намерете ни във Facebook

ДАТА / ЧАСОВНИК

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Няма предстоящи събития

RSS Feeds

Our news can be syndicated by using these rss feeds.
rss1.0
rss2.0
rdf

АБОНАТИ

ПАРТНЬОРИ


zoomania_logo.gif

iwns.jpg

panda.jpg


ban_center.gif

satellite.gif
baner_smith.jpg

dog.bg.jpg

bannerbezdom130x130.gif

Ноември 2023

Няма събития за този месец.

ПВСЧПСН


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Новини 2023

ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 

broiach Google