Новина: : НЕ УБИВАЙТЕ ДЪРВО ЗА КОЛЕДА !
(Категория: АКЦИИ)
Публикувано от redaktor
петък 18 декември 2009 - 16:33:23

tree.jpgСъществен принос към създаването на коледно настроение има зеленото дръвче, което поставяме вкъщи. Когато настъпи времето, обаче, често се замисляме какво да предпочетем - миризмата на елха или да спасим живота на едно дръвче. 

Не е нужно, още една поредна година, да затвърждаваме “традицията” да се отсича добре оформено иглолистно дърво!

Казват, че “елхата” е младо дръвче - истината е, че повечето иглолистни видове растат на височина доста по-бавно от познатите из нашите земи широколистни. Съвсем нормално е смърчът или борчето, което искате да занесете отсечено вкъщи да е по-голямо на години от децата ви. Нека Коледата е семейният празник, на който всички с усмивки на лицата се събират в къщите и се стоплят от студа и вятъра навън. Вечер, в която близките си разменят подаръци, но не някакви много скъпи или специални, а истински подаръци от сърце. Какви подаръци да купим, как по-бързо да се приберем, каква елха да изберем.
Ако всичко това е твърде лично и не приляга на писан текст, нека се върнем на изсичането на елхите. 

Не сте ли стояли очаровани пред елхата като малки, загледани в бляскащите й играчки и снега от памук? Поне веднъж сигурно сте я възприемали така, сякаш можете да й заговорите или поне сякаш и елхата вижда празника вкъщи и се радва за вас. Е да, но коледното дърво е мъртво - то е отсечено и вече е започнало да изсъхва доста преди да влезе в топлия дом. Където съхне още по-бързо и почти веднага след няколкодневния му престой започват да се ронят игличките му, неговия основен жизнен орган. Какъв е смисълът? 

Магично приношение, каквото е паленето на бъдника? Дори когато младият мъж отива вдън гората, за да намери подходящо дърво за бъдник, преди да го отсече той го моли за прошка. И когато го донесе в двора, започва цял ритуал по подготовката на тази “връзка с горния свят”, това “дърво на живота” - сипва се миро, слага се в него жито, увива се в ленен плат. И накрая всичко се запалва в огнището, за да гори няколко дни - от Игнажден до Коледа. Но бъдникът е магично дърво, християнският разказ не е могъл да махне ритуалите му и дори пепелта от него има ритуален смисъл. 

tree_garbidj.jpg
А какъв е смисълът на коледната елха? Нея дали я молят за прошка, когато я секат? Когато “разчистват” цели хълмове и малки горички? Спомнете си предишните години как изглеждат кофите за смет след коледа - заринати от сухи елхи, набързо опощени от лъскавите си и цветни играчки. Изхвърлени на боклука, непотребни. Толкова ли кратка е привързаността ни в днешно време? Толкова нетрайна ли е красотата? Ами магията, какво става с нея - как може едно малко дете да вярва, че това е по-специално време от годината, след като основният му символ се въргаля в боклука веднага след приключване на празничното наяждане? 

_.jpg
Изкуствената елха има множество удобства. Не е необходимо всяка година да се разправяте с досадни търговци, способни да убият коледния ви дух с желанието си да изкарат максимална печалба. Просто вадите елхата от гардероба и за минимално време тя вече ви носи радост у дома. А когато времето настъпи, прибирането й пак ви коства минимум усилия – без чистене на иглички, попаднали незнайно как навсякъде из дома ви. От друга страна, мнозина имат чувството, че изкуствената елха носи и изкуствено коледно настроение. Все пак, каква коледна магия може да има в купчина пластмаса?...

Същото обаче може да се каже и за изсичането на дръвчетата. Трябва ли да бъде отнет живот, макар и на растение, за да се почувстваме уютно и празнично? Не е ли твърде жестоко всяка година да правим такова „жертвоприношение”?

Същевременно обаче, купуването на пластмасова елха не е точно решение на проблема. Както производството й, така и изхвърлянето й някой ден, когато все пак се счупи, също нанасят вреда на природата. Като че ли най-компромисният вариант е купуването на живо дръвче.Така хем ще имаме „живо” коледно настроение в дома си, хем няма да се чувстваме гузни, че сме лишили дръвче от живот. 

Вземете си живо коледно дръвче в саксия и след празниците го засадете. Нито дърветата, нито децата заслужават другото. :)  Новина от
( http://animal.rusetv.com/news.php?extend.245 )