Новина: : Европарламента прие декларация за кучета
(Категория: НОВИНИ)
Публикувано от redaktor
петък 14 октомври 2011 - 02:40:01

Успех в Европарламента: приеха Писмена декларация 26 за контрола върху популацията на кучета в ЕС

Четири месеца след инициирането си, Писмена декларация 26 за контрола върху популацията на кучета в ЕС събра подписите на над 50% от членовете на Европейския парламент. По този начин официално се признават негативните последици от увеличаващия се брой нежелани животни-компаньони в Европа и нуждата от разработване на стратегии за справяне с проблема, като се призовава Европейската комисия да предприеме съответни действия.

Декларацията, инициирана от депутатите Дачиана Сърбу и Адина Валеан от Румъния, Елизабет Йегле (Германия), Раул Ромева и Руеда (Испания) и Януш Войчеховски (Полша) дава възможност на Европейския парламент да призове Европейската комисия да направи оценка на ситуацията с нарастващия брой на кучетата в съюза и да впише животните-компаньони в следващата Стратегия за защита на животните и в законите, касаещи здравеопазването на животните.

Счита се, че в Европа има около 120 милиона кучета и единствено приемането на цялостна стратегия за контрол върху популацията и за популяризиране на отговорното отглеждане на кучетата ще позволи намаляване на броя на изоставените животни. Липсата на контрол върху развъждането и възпроизводството, както и на общи стандарти за контрол върху популацията в рамките на ЕС от една страна представлява риск за общественото здраве, а от друга са причина за страданието на хиляди животни.

Най-важното в Декларацията е призивът към Европейската комисия да подсигури спазването от страните-членки на чл. 13 от Договора за функциониране на ЕС, признаващ животните за „същества с усещания”. Първата стъпка към прилагането на заложените в Декларацията принципи е идентификацията и регистрацията на всички кучета и котки. Чрез тях ще бъде възможно проследяването на животните и техния здравен статус, ще се повиши нивото на отговорно отглеждане и ще се ликвидира незаконната търговия с кученца и масовото избиване на бездомни животни.

Писмена декларация 26 е подкрепена от 10 евродепутати от България: Антония Първанова, Илиана Йотова, Мария Неделчева, Надежда Нейнски, Филиз Хюсменова, Владимир Уручев, Владко Панайотов, Евгени Кирилов, Метин Казак и Станимир Илчев.

Повече информация относно мерките за налагане на отговорно отглеждане на кучета могат да бъдат намерени на сайта Повече виж тукНовина от
( http://animal.rusetv.com/news.php?extend.335 )