Новина: : МОСВ: Русенските мечки заминават за Добрич
(Категория: НОВИНИ)
Публикувано от redaktor
неделя 23 февруари 2014 - 20:31:43

Усилията за подобряване условията на живот на мечките в Лесопарка дадоха резултат! По сигнал до компетентните власти, подаден от нас през май 2009 г., беше извършена проверка от експерти. Резултатът от проверката бе оповестен от РИОСВ с официално писмо. В документа се казваше, че предстои предаването на мечките за отглеждане в лицензиран зоопарк или спасителен център до изграждането на специално обособено помещение само за кафявите мечки. В писмото не става ясно обаче кога ще се случи това, тъй като никоя от отговорните институции не се ангажира със срок.

Условията, при които се отглеждат мечетата не отговарят на изискванията определени с Наредба №6 за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини. В Лесопарк „Липник” са извършвани няколко проверки от РИОСВ-Русе, като са направени предписания до осигуряването на подходящи условия в съществуващия зоокът до с. Николово, мечките да бъдат настанени в зоопарк или спасителен център, отговарящ на изискванията на законодателството. По тази причина Община Русе потърси възможности за безвъзмездното настаняване на двете млади мечки – женска и мъжка на подходящо за целта място.

Във връзка с писмо №04-04-31/20.08.2013 г. от кмета на Община Русе за оказване на съдействие за настаняване на русенските мечки в лицензиран зоопарк от МОСВ ни информираха, че са осигурили и организирали преместването на животните. Документа има уведомителен характер, но тъй като зоокъта не отговаря на законовите изисквания, ще стане със задължителен, ако своевременно мечките не бъдат преместени. Настаняването ще е временно, като до построяването на нов зоокът в русенския Лесопарк, защитените видове ще бъдат отглеждани в „Центъра за защита на природата и животните” – Добрич. Преместването ще се осъществи в периода март-май 2014 г. със съдействието на Фондация „Четири лапи”, като разходите по транспортирането, обгрижването и изхранването за петгодишен период се поемат от неправителствената организация.

Експертите от Фондация "Четири лапи" на 12 февруари отново посетиха мечките и лично се увериха за начина и условията при отглеждането им. Управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Димитров сподели опита си и разкри, че при неподходящи условия е нормално мечоците да не заспят зимен сън. При направен медицински преглед и на двете мечета се оказа, че Бойка има един счупен кучешки зъб, а Станди цели два. При нужда, след време, ще бъде направена и нужната интервенция за отстраняване на повредените им зъби. Специалисти от Германия ще посетят Русе, за да се окаже спешна медицинска помощ.

Вече години продължава кореспонденцията водена между държавната и областната администрация и започнала още при управлението на тогавашния кмет на Русе Божидар Йотов. За да се реализира проекта за нов зоокът е трябвало да бъде направена замяна на гори от държавния горски фонд с общински. Затова даването на разрешение за строителството на горския терен е приоритет на областната и държавната администрация.
По информация, предоставена от Община Русе на пресконференция, състояла се на 10.05.2008 г., Общината е изготвила идеен проект за изграждане на специално обособено помещение само за кафявите мечки и има желание и готовност за практическата му реализация.

Около 150 хиляди лева е щяло да струва изграждането на нов зоокът според оценките на арх. Цвети Русинов, направил проекта. След евентуалната негова реализация Бойка и Станди са щели да се сдобият с подземни помещения с 4 пещери, открита паркова среда и малко езеро. Сега клетката, която обитават е с размери 63 м2 (7х9 м), като в нея не се включва отделната хралупа (с площ около 5 м).

Още през 2006 година Камен Каменаров, управител на „Паркстрой“, които до ден днешен се грижат за мечките, защитава тезата, че на животните им е необходим нов дом. През почивните дни е пълно с деца и родители, дошли да се порадват на Бойка и Станди, но те съвсем не изглеждат щастливи. Гледачите от общинско предприятие „Паркстрой“ правят всичко, каквото зависи от тях – мечките са здрави, нахранени, почистено е, получават и внимание.

Разходите по лечението на животните поема Пламен Здравков, собственик на русенската верига магазини „Пацони“. Той вече е поел и част от издръжката на животните, на които редовно изпраща храна, плодове, мед и други деликатеси.

http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.284.11

http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.285.11

http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.280.11
Новина от
( http://animal.rusetv.com/news.php?extend.337 )